Academia de Stiinte a Moldovei

Sustinerea tezei de doctorat

Se anunţă susţinerea tezei de doctor
Pretendent: SADOVNIC Daniela, cercetător È™tiinÈ›ific în laboratorul Ficobiotehnologie, Institutul de Microbiologie È™i Biotehnologie al AȘM
Conducător È™tiinÈ›ific: CEPOI Liliana, doctor în biologie, conferenÈ›iar cercetător
Consiliul ÅŸtiinÅ£ific specializat D 09 167.01-1 în cadrul Institutului de Microbiologie È™i Biotehnologie al AȘM
Tema tezei: „Tehnologii de obÅ£inere a preparatelor antioxidante È™i antiradicalice din biomasa algei roÈ™ii Porphyridium cruentum CNM-AR-01”
Specialitatea: 167.01 – Biotehnologie, bionanotehnologie
Data: 07 mai 2014
Ora: 14.00
Local: MD 2028, Chişinău, str. Academiei, 1, Sala de şedinţe, et. 3, bir. 352

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului:
2. Articole în diferite reviste ÅŸtiinÅ£ifice
2.1. în reviste internaÅ£ionale cotate ISI ÅŸi SCOPUS
1. Rudic V., Cepoi L., Gutsul T., Rudi L., Chiriac T., Miscu V., Sadovnic D., Nicorici A. Red algae Porphyridium cruentum growth stimulated by CdSe quantum dots covered with thioglycerol. In: J. Nanoelectron. Optoelectron. 2012, vol.7, p.681-687. (IF: 0,48).

2.3. în reviste din Registrul NaÅ£ional al revistelor de profil, categoria B
2. Rudic V., Cepoi L., Rudi L., Chiriac T., Miscu V., Cojocari A., Sadovnic D., Ciuhrii V. Evaluarea capacităţii unor remedii naturiste de a contracara oxidarea lipidelor in vitro. Medicina alternativă. Fiziologie clinică şi metode de tratament. 2010, 16-24. ISSN 1857-0844. categoria B.
3. Rudic V., Cepoi L., Rudi L., Miscu V., Chiriac T., Cojocari A., Sadovnic D., Guţul T., Todosiciuc, A. Aprecierea toxicităţii nanoparticolelor CdSe, ZnSe și ZnS faţă de microalga Porphyridium cruentum. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele Vieţii. 2012, nr.2 (317), p.118-125. ISSN 1857-064. categoria B.
4. Sadovnic D. Stabililizarea capacităţii antioxidante a extractelor din microalga Porphyridium cruentum prin aplicarea preparatelor de origine vegetală. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii. 2012, nr.2 (317), p.141-148. ISSN 1857-064X. categoria B.
5. Sadovnic D. Monitorizarea activităţii complexelor antioxidante din Porphyridium cruentum prin aplicarea unor metode nespecifice. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii. 2012, nr. 1 (316), p. 158-167. ISSN 1857-064X. categoria B.


Rezumatul tezei

1. Problematica abordată (4-5 rânduri de text)
Lucrarea este consacrată stabilirii condiÈ›iilor, care asigură obÈ›inerea biomasei algei roÈ™ii Porphyridium cruentum CNM-AR-01, cu un conÈ›inut suficient, din punct de vedere biotehnologic, de substanÈ›e cu efect antioxidant È™i care nu prezintă potenÈ›ial prooxidant, în scopul utilizării ei ca materie primă pentru obÈ›inerea preparatelor bioactive complexe.
2. ConÅ£inutul de bază al tezei (6-8 rânduri de text).
Teza conține analiza literaturii contemporane asupra problemei abordate, precum și analiza brevetelor existente. Metodologia cercetării este redată cele mai moderne teste de apreciere a activității antioxidante și antiradicalice. Sunt expuse rezultatele și analiza studiului experimental, care cuprinde domeniul compușilor coordinativi și cel al nanocompușilor. Un capitol este dedicat elaborării tehnologiilor de producere a preparatelor cu efect antioxidant și antiradicalic. Pentru preparatele elaborate au fost efectuate testele specifice caracteristice domeniului de aplicare. Sunt formulate concluziile generale și recomandările practice.
3. Principalele rezultate obÅ£inute (8-10 rânduri de text)
1) Activitatea antioxidantă maximală a componentelor biomasei de Porhyridium cruentum CNM-AR-01 în condiÈ›ii optime È™i cele de stres oxidativ indus se înregistrează la finele etapei de creÈ™tere exponenÈ›ială; 2) În calitate de inductori ai acumulării componentelor cu efect antioxidant preferenÈ›iali sunt compuÈ™ii coordinative ai Fe(III); 3) Extractele din biomasa de Porhyridium sunt inhibitori activi ai procesului de oxidare a lipidelor cu densitatea joasă; 4) Preparatele antioxidante în baza biomasei de Porhyridium cruentum sunt eficiente în calitate de protectori ai uleiurilor vegetale, ceea ce permite propunerea lor în calitate de conservanÈ›i pentru produsele alimentare; 5) Cuantificarea timpurie (la 6 ore de la contact) a produselor peroxidării lipidelor în celulele de de Porhyridium cruentum permite aprecierea rapidă È™i exactă a toxicității nanoparticulelor.

ANUNÈš

Cu privire la desfășurarea audierilor publice a rezultatelor obÈ›inute în cadrul proiectelor din domeniile cercetării È™i inovării

  ...