Academia de Stiinte a Moldovei

Informaţie generală

Laboratorul « Ficobiotehnologie » a fost fondat în anul 1991 în cadrul Institutului de Microbiologie al A.Åž.M., eveniment determinat de apariÅ£ia unei noi direcÅ£ii a ÅŸtiinÅ£ei biologice moderne – ficobiotehnologia.

În cadrul laboratorului activează 12 cercetători ÅŸtiinÅ£ifici, inclusiv 1 academician ÅŸi 7 doctori în biologie. Un specialist îÅŸi face studiile în doctorantură la specialitatea biotehnologie. Doi doctoranzi au susÈ›inut cu succes dările de seamă asupra rezultatelor la tema tezei.
Laboratorul îndeplineÈ™te funcÈ›ia de bază didactică pentru studenÅ£ii Facultăţii de Biologie ÅŸi Pedologie al USM È™i a Facultății de Biologie a Universității Academice care se specializează în domeniul microbiologiei ÅŸi biotehnologiei. În present, în cadrul laboratorului au fost pregătite 4 teze de licență.

InvestigaÈ›iile efectuate în laborator pe parcursul mai multor ani au permis să fie formulate criteriile de selectare a tulpinilor de microorganisme, ca obiecte biotehnologice, respectarea cărora s-a soldat cu obÅ£inerea a 13 tulpini noi. Au fost stabiliÅ£i factorii ce influenÅ£ează productivitatea ÅŸi valoarea produsului final, propunându-se o serie de procedee noi de cultivare ÅŸi de obÅ£inere a biomasei cu un conÅ£inut biochimic prognozat. A fost argumentată posibilitatea ÅŸi perspectiva utilizării compuÅŸilor coordinativi ai unor metale ca reglatori chimici ai sintezei proteinelor, cianocobalaminei, carotenoizilor, ficobiliproteidelor, lipidelor È™i acizilor graÅŸi polinesaturaÅ£i, enzimelor ÅŸi altor substanÅ£e bioactive.

In baza rezultatelor obÅ£inute a fost fondată o direcÈ›ie ÅŸtiinÅ£ifică nouă – sinteza orientată a substanÅ£elor bioactive de către cianobacterii ÅŸi microalge ÅŸi elaborarea tehnologiilor avansate de obÅ£inere a preparatelor biologice, având ca suport concepÅ£ia ÅŸtiinÅ£ifica conform căreia sinteza orientata a substanÅ£elor bioactive se realizează prin reglarea componenÅ£ei mediului ÅŸi a condiÅ£iilor de cultivare în corespundere cu specificul activităţii biosintetice a microorganismelor în diferite etape de creÅŸtere ÅŸi multiplicare.

O altă direcÅ£ie de cercetare a laboratorului este utilizarea preparatelor din microalge ÅŸi cianobacterii în diferite domenii. Cercetările întreprinse în colaborare cu Universitatea
« Al.I.Cuza » din IaÅŸi au demonstrat eficacitatea preparatelor obÅ£inute din tulpini de nostoc, porfiridum ÅŸi spirulină în purificarea apelor reziduale de metale grele ÅŸi radionuclizi. La propunerea colegilor de la IaÈ™i, a fost demarat un proiect internaÈ›ional cu tema Bioacumularea ÅŸi recuperarea microcomponentelor metalice din È™lamul rezultat la solubilizarea alacalină a uraniului din minereu, cu ajutorul cianobacteriilor ÅŸi microlagelor. În baza cercetărilor efectuate a fost stabilită modalitatea optimă de utilizare a culturilor Porphyridium cruentum ÅŸi Nostoc linckia în scopul solubilizării metalelor din È™lamul rezultat de la solubilizarea alcalină a uraniului prin aplicarea oxidării preventive a nămolului ÅŸi aplicarea mediului bazic care asigură un procent înalt de bioacumulare.

Deasemenea, în colaborare cu LCCÅž al USMF “N.TestemiÅ£anu”, alte instituÅ£ii medicale de cercetare au fost stabilite efecte pozitive ale biopreparatelor de origine algală în diferite stări patologice (intoxicaÅ£ii ÅŸi ciroze hepatice, ischemie cardiaca, osteoporoze s.a) ÅŸi explicate mecanismele ce realizează aceasta acÅ£iune. Opt din preparatele elaborate au fost înregistrate de Comisia Medicamentului al Ministerului Sănătăţii a RM ÅŸi actualmente se implementează în sistemul de ocrotire a sănătăţii a Republicii.

Sub conducerea academicianului V.Rudic au fost susÈ›inute 32 teze de doctor, inclusiv 8 de doctor habilitat in microbiologie, botanica si medicina. Laboratorul a publicat peste 800 lucrări È™tiinÈ›ifice, inclusiv 6 monografii, 26 lucrari didactice, peste 220 brevete de invenÈ›ie. Valoarea lucrărilor efectuate în laborator este confirmată prin publicare rezultatelor obÅ£inute în astfel de ediÅ£ii ÅŸtiinÅ£ifice de prestigiu cum sunt "Algology" (Kiev), "International Journal on Algae" (New York), "Acta Universitas Sibinensis" (Sibiu), « Revue Roumaine de biochimie”, „Anale ÅŸtiinÅ£ifice ale U.S.M. Seria ÅžtiinÅ£e reale”(ChiÅŸinău), „Isotopes Environ health” ,” Waste Management”,” Journal of Radioanalitical and Nuclear Chemistry”.

Activitatea inovaţională a laboratorului a fost apreciată cu circa 220 medalii de aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Inventică de la Geneva, Casablanca, Londra, Moscova, EURECA (Bruxelles), INFOINVENT (Chişinău), INVENTICA (Iaşi), INPEX (Pittsburgh).
Laboratorul « Ficobiotehnologie » efectuează cercetări interdisciplinare, colaborând cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Medicină ÅŸi Farmacie « N.TestemiÅ£anu », Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Institutele de Chimie ÅŸi Zoologie ale A.Åž.M., Institutele de Ftiziopneumologie ÅŸi Cardiologie, Universitatea « Al.I.Cuza » din IaÅŸi, Universitatea de Stat din Maroc, È™.a

ANUNÈš

Cu privire la desfășurarea audierilor publice a rezultatelor obÈ›inute în cadrul proiectelor din domeniile cercetării È™i inovării

  ...