Academia de Stiinte a Moldovei

Realizări

  Rezultate obţinute
  1. În premieră sunt elucidate legităţile acţiunii combinate a factorilor de cultivare şi evidenţiate căile de dirijare a procesului de biosinteză a ergosterolului la drojdia Saccharomyces carlsbergensis CNMN-Y-15, prin utilizarea nutrienţilor, precursorilor şi inductorilor specifici, undelor milimetrice de intensitate joasă, obiective ce ţin de elaborarea tehnologiilor pentru producerea preparatelor sterolice.
  2. În scopuri biotehnologice se propune tulpina de drojdii Saccharomyces carlsbergensis CNMN-Y-15, brevetată ca producător de ergosterol (provitamina D).
  3. Se propune un procedeu nou de sinteză orientată a sterolilor la tulpina Saccharomyces carlsbergensis CNMN-Y-15, bazat pe aplicarea undelor milimetrice de intensitate joasă în calitate de factor stimulator.
  4. În premieră au fost elaborate variante noi de medii nutritive pentru cultivarea submersă a producătorului de ergosterol, ce conţin stimulatori de origine organică şi anorganică.
  5. A fost elaborată tehnologia de cultivare dirijată a drojdiei Saccharomyces carlsbergensis CNMN-Y-15 şi obţinere a ergosterolului (provitamina D).

  Recomandări practice:
  1. Tulpina de drojdie Sacch. carlsbergensis CNMN-Y-15 se recomandă în calitate de sursă de steroli.
  2. Tehnologia de obţinere a produselor pe bază de ergosterol din biomasa drojdiei Sacch. carlsbergensis CNMN-Y-15 se recomandă pentru producerea de noi remedii pentru profilaxia şi tratamentul rahitismului, în afecţiunile osoase determinate de dereglările metabolismului calciului. Domeniul de aplicare: oleobiotehnologie, farmaceutică, industria alimentară, cosmetologie.


Seminar stiintific de profil la specialitatea 163.04 – Microbiologie
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM Vă informează că la 15 decembrie 2017, ora 13:00 în cadrul Seminarului Ştiinţific de Profil la specialitatea 163.04 – Mic...

Seminar stiintific de profil la specialitatea 167.01 – Biotehnologie, Bionanotehnologie

Institutul de Microbiologie și Biotehnologie vă informează că la 14 decembrie 2017, ora 14.00 în cadrul Semina...