Academia de Stiinte a Moldovei

Microbiologia solului

(fondat în a. 1980)

În cadrul laboratorului activeaz─â 6 colaboratori, dintre care 4 cercetatori ╚Ötiin╚Ťifici.

Direc╚Ťia ╚Ötiin╚Ťific─â principal─â
: ecologia microorganismelor din sol în condi╚Ťiile stresului antropogen; elaborarea bazelor normative pedo-microbiologice pentru men╚Ťinerea fertilit─â╚Ťii solului, prevenirea degrad─ârii ╚Öi polu─ârii solului; elaborarea indicatorilor pedo-microbiologici pentru tehnologiile agriculturii durabile; etc.

În prezent se îndeplinesc cercet─ârile pe 1 tem─â aplicativ─â: „EVALUAREA ┼×I VALORIFICAREA POTEN┼óIALULUI MICROBIOLOGIC PENTRU ELABORAREA TEHNOLOGIILOR AGRICULTURII DURABILE”.
Cercet─ârile efectuate în ultimii ani au eviden╚Ťiat o degradare microbiologic─â esen╚Ťial─â a solurilor în condi╚Ťiile agrotehnologiilor contemporane. A fost demonstrat c─â în solurile arabile degradarea pedo-microbiologic─â este mult mai avansat─â comparativ cu degradarea humusului; c─â parametrii pedo-microbiologici sunt mai sensitivi (fa╚Ť─â de con╚Ťinutul substan╚Ťelor organice) ╚Öi, ca rezultat, pot fi utilizate pentru înregistrarea schimbarilor ecologice în sol la etape relativ timpurii. Au fost elaborate criteriile pedo-microbiologice calitative ╚Öi cantitative pentru estimarea, monitorizarea ╚Öi prognozarea st─ârii solului arabil.


Sustinerea tezei de doctor in stiinte medicale
Se anun┼ú─â sus┼úinerea tezei de doctor în ╚Ötiin╚Ťe medicale
Pretendent OLTU IULIAN
Conduc─âtor ┼čtiin┼úific: academician RUDIC VALERIU

Conferin┼úa ┼×tiin┼úific─â Interna┼úional─â de Biotehnologie Microbiana

3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON MICROBIAL BIOTECHNOLOGY
dedicated to the 70th anniversary of foundation of first research institutions
&nb...