Rezultate ştiinţifice- Din genurile Rhizopus, Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Trichoderma s-au evidenţiat producători de pectinaze( MD 2613), celulaze (MD 356, 2588,), amilaze (MD 2340, 2363 ), lipaze (MD 2362, 2458), proteaze ( ); s-au elaborat medii nutritive, s-au optimizat condiţiile de cultivare dirijată a microorganismelor care asigură sinteza maximă a enzimelor.
-
- S-a studiat biogeneza enzimelor microbiene cu activitate pectolitică, celulozolitică, amilolitică, lipolitică, proteolitică la cultivarea submersă a tulpinilor producători, s-au determinat legităţile sintezei induse şi constitutive la tulpinile de fungi miceliali cu semnificaţie biotehnologică.
- A fost demonstrată perspectiva utilizării compuşilor coordinativi ai metalelor de tranziţie ca reglatori ai sintezei enzimelor la fungii miceliali; s-au stabilite principii de sinteză orientată a hidrolazelor extracelulare la micromicete cu utilizarea în calitate de bioreglatori şi stimulatori compuşi coordinativi ai metalelor de tranziţie.
- S-a evaluat influenţa radiaţiilor electromagnetice în diapazon milimetric asupra procesului de dezvoltare şi biosinteză enzimatică la fungii miceliali producători de hidrolaze extracelulare; s-a stabilit efectul rezultativ în dependenţă de caracteristicele undelor electomagnetice, faza de dezvoltare a microorganismului, originea tulpinii şi sistemul enzimatic sintetizat.;
- Cu utilizarea compuşilor coordinativi ai 3d elementelor şi radiaţiilor electromagnetice în diapazon milimetric s-au elaborat formule de medii nutritive şi procedee de intensificare a procesului de enzimogeneză la fungii miceliali producători ( MD 3256, 3301),care asigură obţinerea complexelor enzimatice cu compoziţie programată (MD 1748, 1987, 2340, 2836 , 2837, 2747, 2709, 3255), sporirea randamentului de enzime şi reducerea ciclului tehnologic.
- S-au elaborat regulamentele de laborator şi tehnologice de obţinere a preparatelor enzimatice hidrolitice ( pectolitice, celulozolitice, amilolitice, lipolitice) cu gradul de purificare G10x şi însuşiri tehnologice înalte destinate pentru utilizare în industria alimentară, eterooleaginoasă, farmaceutică, pielărit, vinificaţie.
Rezultatele cercetărilor au fost valorificate în peste 300 de publicaţii – monografii (2), articole, teze, tehnologii.
Activitatea inovaţională a laboratorului este susţinută de circa 30 brevete de invenţii, apreciată cu aproximativ 40 medalii de aur, argint şi bronz alte menţiuni speciale la Saloanele Internaţionale de Inventică de la Geneva, , Moscova, EURECA (Bruxelles), INFOINVENT (Chişinău), INVENTICA(Iaşi, Bucureşti) ECOINVENT, EUROINVENT (Iaşi), PROINVENT (Cluj-Napoca)
|