Academia de Stiinte a Moldovei

Laboratorul Enzimologie

Laboratorul Enzimologie a fost fondat în anul 1997 în cadrul Institutului de Microbiologie al A.Åž.M în rezultatul restructurării laboratorului Microorganisme celulozolitice ca răspuns creÅŸterii masive a implicaÅ£iilor teoretice ÅŸi practice a enzimelor.
Direcţiile cercetărilor ştiinţifice:
- fundamentale –studierea legităţilor de constituire ÅŸi a mecanismului de reglare a sintezei fermenÅ£ilor la fungii miceliali; cercetarea însuÅŸirilor ÅŸi determinarea semnificaÅ£iei funcÅ£ionale a enzimelor;
- aplicative – selectarea studierea ÅŸi introducerea în cultură ca obiecte biotehnologice tulpini de fungi miceliali producătoare de enzime hidrolitice; elaborarea procedeelor ÅŸi a tehnologiilor avansate de obÅ£inere a preparatelor enzimatice microbiene cu largi aplicări practice.

În cadrul laboratorului activează 8 cercetători ÅŸtiinÅ£ifici, inclusiv 5 doctori în biologie. Laboratorul serveÅŸte ca bază didactică pentru studenÅ£ii ÅŸi macteranzii facultăţilor cu profil biologic a Universităţii Academiei de Åžtiinţă a Moldovei ÅŸi Universităţii de Stat din Moldova ce se specializează în domeniul microbiologiei ÅŸi biotehnologiei. Laboratorul participă la pregătirea cadrelor de calificare înaltă.

Pe tematica laboratorului au fost susÅ£inute 4 teze de doctor în biologie:
• „Particularităţile fiziologo-biochimice de cultivare a unor tulpini de micromicete producători de enzime lipolitice”, 03. 00. 07 – Microbiologie (2004)
• „Biotehnologia cultivării ciupercii Pleurotus ostreatus ÅŸi obÅ£inerii bioproduselor valoroase” 03 00 23: Biotehnologie (2005)
• „Selectarea unor tulpini de micromicete producătoare de enzime pectolitice ÅŸi optimizarea condiÅ£iilor de dezvoltare ÅŸi biosinteză” 03. 00. 07 – Microbiologie” (2006)
• „Biotehnologii de cultivare a tulpinii Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02 A, producător de amilaze”, 03 00 23: Biotehnologie (2011)
   

ANUNÈš

Cu privire la desfășurarea audierilor publice a rezultatelor obÈ›inute în cadrul proiectelor din domeniile cercetării È™i inovării

  ...