Academia de Stiinte a Moldovei

Laboratorul Enzimologie

Laboratorul Enzimologie a fost fondat în anul 1997 în cadrul Institutului de Microbiologie al A.┼×.M în rezultatul restructur─ârii laboratorului Microorganisme celulozolitice ca r─âspuns cre┼čterii masive a implica┼úiilor teoretice ┼či practice a enzimelor.
Direc┼úiile cercet─ârilor ┼čtiin┼úifice:
- fundamentale –studierea legit─â┼úilor de constituire ┼či a mecanismului de reglare a sintezei fermen┼úilor la fungii miceliali; cercetarea însu┼čirilor ┼či determinarea semnifica┼úiei func┼úionale a enzimelor;
- aplicative – selectarea studierea ┼či introducerea în cultur─â ca obiecte biotehnologice tulpini de fungi miceliali produc─âtoare de enzime hidrolitice; elaborarea procedeelor ┼či a tehnologiilor avansate de ob┼úinere a preparatelor enzimatice microbiene cu largi aplic─âri practice.

În cadrul laboratorului activeaz─â 8 cercet─âtori ┼čtiin┼úifici, inclusiv 5 doctori în biologie. Laboratorul serve┼čte ca baz─â didactic─â pentru studen┼úii ┼či macteranzii facult─â┼úilor cu profil biologic a Universit─â┼úii Academiei de ┼×tiin┼ú─â a Moldovei ┼či Universit─â┼úii de Stat din Moldova ce se specializeaz─â în domeniul microbiologiei ┼či biotehnologiei. Laboratorul particip─â la preg─âtirea cadrelor de calificare înalt─â.

Pe tematica laboratorului au fost sus┼úinute 4 teze de doctor în biologie:
• „Particularit─â┼úile fiziologo-biochimice de cultivare a unor tulpini de micromicete produc─âtori de enzime lipolitice”, 03. 00. 07 – Microbiologie (2004)
• „Biotehnologia cultiv─ârii ciupercii Pleurotus ostreatus ┼či ob┼úinerii bioproduselor valoroase” 03 00 23: Biotehnologie (2005)
• „Selectarea unor tulpini de micromicete produc─âtoare de enzime pectolitice ┼či optimizarea condi┼úiilor de dezvoltare ┼či biosintez─â” 03. 00. 07 – Microbiologie” (2006)
• „Biotehnologii de cultivare a tulpinii Aspergillus niger 33-19 CNMN FD 02 A, produc─âtor de amilaze”, 03 00 23: Biotehnologie (2011)
   

Ziua Internationala a Microorganismelor 2019

La 17 septembrie 2019, IMB în colaborare cu Societatea de Microbiologie din Moldova, î╚Öi propune s─â participe la celebrarea Zilei Interna╚Ťionale a Microorganismelor prin organ...

Microbiologii lumii avertizeaz─â


Societatea de Microbiologie din Moldova semmneaz─â Declara╚Ťia de Consens, care proclam─â rolul primordial al microorganismelor pentru un viitor durabil ...

DECERNAREA PREMIILOR ÔÇ×CRISTALUL CALIT─é╚ÜIIÔÇŁ ├ÄN DOMENIUL CERCET─éRII

La 21 iunie 2019 Agen╚Ťia Na╚Ťional─â a Calit─â╚Ťii în Educa╚Ťie ╚Öi Cercetare a decernat diplome de gradul I,II ╚Öi ...